Sarı kantaron ülkemizin birçok bölgesine yetişen çok faydalı bir bitkidir.Anadoluda eskiden
bugüne değin yoğun olarak kullanılan bir şifa deposudur, günümüzde unutulmaya başlamış olsada
1000 yıllık eski belgelerde faydalarından ve öneminden fazlasıyla bahsedilmektedir.Sarı kantaron u
kendimiz dahi toplayarak çiçeklerini zeytin yağının içine atıp mükemmel bir yara, yanık iyileştirici ,
hazırlayabiliriz, antiseptik özelliğiyle yara ve yanık tedavisinde öncelikle kullanabilirsiniz.Deri
rahatsızlıklarında da çok etkilidir , egzama ,sedef v.b...Ayrıca içerisine karanfil yağı ,ardıç yağı ,
ve çörek otu yağı karıştırarakda harika bir ağrı kesici ,romatizma ve sızı giderici elde
edebilirsiniz. Sarı kantaron bunun yanında çayı demlenerek içildiğinde güçlü bir sinirsel yatıştıcıdır
mide rahatsızlıklarında da kullanılır. Gazi antep de eskiden bu güne kantaron şurubu yapılır ve
yatıştıcı olarak kullanılır.....sağlıcakla kalın....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder